Ugodna lega naše kmetije omogoča gostu idealen kraj za odmik iz mestnega vrveža, ter neposreden stik z naravo in živalmi.

Kmetija Zalaze se nahaja v vasici Zakriž, ki je od Cerknega oddaljena dobra 2 kilometra. Leži na nadmorski višini 450 metrov. Sama kmetija je nekoliko odmaknjena od samega centra vasi, kjer stoji cerkev Sv. Andreja. Kmetija ima status ekološke kmetije že od leta 2002 in obsega slabih 6 ha obdelovalne površine, kjer pridobivamo krmo za živali.

Ob prihodu na kmetijo vas pozdravijo osli in islandski konji, ki se v zimskih mesecih nahajajo v hlevu s stalnim izpustom v ogrado. V poletnih mesecih pa se pasejo na bližnjih travnikih.

Na kmetiji se nahaja obnovljena še delujoča sušilnica sadja, saj imamo posajeno kar nekaj sadik raznovrstnega sadja. Konec poletja pa tja do sredine jeseni, če je letina sadja dobra, iz nje omamno diši po sušenem sadju. Za domače potrebe pridelujemo tudi jabolčni kis iz čistega jabolčnega soka. Kmetijo sestavlja še hlev ter starejša hiša z zanimivimi obokanimi hrami, ki so primerni tudi za zorenje suhomesnatih izdelkov.